Franklin Ellerbe Tudor

See before photos of this project.

The owners wanted to create a period-appropriate kitchen analogous to the entire house renovation. The kitchen not only needed to be larger, it also needed to to afford for future family growth. Our design solution functions in two different ways—currently, the space adjacent to the kitchen is a small family room with an eat-in kitchen peninsula, which can transform into a separate breakfast room once additional casual dining space is needed.

The clients are avid coffee drinkers, and a built-in coffee maker is only one of many appliances introduced. The quantity of appliances affected the layout of the kitchen and drove the design in many ways. Within the historically appropriate cabinetry we created a stainless steel appliance alcove, so each aesthetic is present but one does not overwhelm the other.

Passed from owner to owner, original drawings of the building presented an interesting dynamic to the design process. We had all the information necessary to rebuild the kitchen as it originally was, yet that wasn’t what we’d been asked to do. It did raise the question; just how and how far should we take things? For instance, we knew the original wood species of the back of house was red birch; this immediately became a part of the central design.


Location

Saint Paul, Minnesota

Interior Photography

Susan Gilmore

Exterior Photography

Rich Michell

Builder

Dovetail

Cabinetry

Frost Cabinets